TörténetünkHol is kezdődik az Agyagbanda története? Mondhatnánk, hogy ott, amikor a tagjai elkezdtek a zenével foglalkozni, vagy akkor, amikor összeálltak egy zenekarba muzsikálni!
Ettől a valóság kissé árnyaltabb! Az Agyagbanda név 2001-ben jelenik meg először a nagyközönség előtt. Két évig viseli ezt a nevet az a formáció, amit ma Esztenás együttesnek nevezünk, és amely ma is létező, jól működő zenekar, rendszeres belvárosi táncházzal, óvodai foglalkozásokkal, saját fesztivállal, és sok egyéb magyarországi, külföldi felkéréssel.
A mai Agyagbandának mégsem itt kezdődik a története! 2000 augusztusában, a Diósgyőri Várban egy Történelmi Forgatagnak nevezett rendezvényen muzsikusoknak fogadtak meg három fiatal embert (Fehér Zsombor, Námor Csaba, Barsi Csaba), akik öt napon keresztül megállás nélkül muzsikáltak. Sokakat elfárasztottak a zenéjükkel, de még többen csodálták őket, hogy milyen vidámsággal, kitartással, lendülettel zenélnek. Ez indította el a csapatot azon az úton, hogy egyes rendezvények állandó meghívottjai, házigazdái legyenek. Elsők között a Diósgyőri Történelmi Forgatagnak, és a Borsodi Fonónak. - Itt kell megköszönünk Szeszák Szilviának, Szabó Imrének, Sikter Péternek, hogy szárnyaik alá vették a bandát! - A Forgatagon szerzett ismeretség kapcsán jött Kassai Lajos többszöri meghívása kaposmérői birtokára, a lovasíjász versenyre, és a lovagi tornásoktól Visegrádra, Csallóközbe is. Akkor csak Kaposmérőre jutottak el, viszont oda többször is. Persze, ezek még csak pár muzsikálási alkalmat jelentettek évente. Rugalmas, képlékeny volt minden a banda életében. A tagok is elég korán elkezdtek változni. A Kerekes Együttes tagjai 2-3 év után ezeket a muzsikálásokat nem tudták vállalni, és egyre inkább lettek a tagok miskolciak (Tóth Arnold, Fáy Ádám, Barsi Csaba), és a meghívott budapesti zenész barátok (Bolya Dani, Székely Zoltán).
2003-tól már az Esztenás együttes új névvel szárnyalt, de mellette az Agyagbanda megmaradt a Diósgyőri Vár rendezvényeinek gyakori meghívottja (Középkori Kézfogó, Vadas-boros Nap, Íjász verseny, stb.). Volt átfedés a két zenekarban, de az Esztenás együttes ügyeit Tóth Arnold fogta össze, az Agyagbanda felkéréseihez Barsi Csaba állította össze a csapatot. Az Agyagbandában így nem is volt fix tagság a Barsi Csaba személyén kívül. Sok „új arc” villant fel a fellépéseiken (Gonda Anita, Hegedűs Orsolya, Juhász Zoltán Nándor „Papó”, Tóth Máté, Hajdú Gáspár Zsolt „Gazsi”, Boncsér Gábor, Demeter László „Döme”, Kudász Ferenc „Totó”,  Labant Tamás).
Később kilépve a „vár falain kívülre” egyre több visszatérő rendezvényen, és újabb helyszínen muzsikáltak, vagy tartottak táncházat (Füzéri Vár rendezvényei, Waldorf iskola farsangjai, stb.). 2009-ben debütáltak a Kaláka Folkfesztiválon. 2010-ben vállaltak először utcai mulattatást a Miskolci Kocsonya Fesztiválon. 2011-től újabb fesztiválokon jelentek meg, amelyek az azt követő években is meghívást jelentettek számukra. (Ongai Pálinkafesztivál, Miskolc Avasi Bortúra, Fröccsfesztivál, Sóstói Sörfesztivál, Ghymes Fesztivál, Aggteleki Gyümölcs Fesztivál) Jó kapcsolatuk lett az Aggteleki Nemzeti Parkkal, amely több rendezvényen való szereplést jelentett nekik. 2011-ben jutottak el a Visegrádi Palotajátékokra. 2012-ben kibővült azoknak a fesztiváloknak a sora, amelyekre meghívást kaptak (Tardi Hurkafesztivál, Ónodi Böllérfesztivál, Miskolci Operafesztivál), és újabb helyszínek kerültek a visszatérő rendezvényeik sorába (Triatlon Hét, Biopiac, Szimbiózis Alapítvány, Mád, Hegymagas, Görömböly). Ezekben az években is jelentek meg zenészek a bandába, alkalmi jelleggel (Horváth Szilárd, Arany Zoltán, Kerényi Róbert, Földi Lehel, Nyíri László, Molnár Előd, Ringhofer János, Barna György).
Elmondhatjuk az Agyagbandáról, hogy egy rugalmas, terhelhető zenekar. Az alaptagok (Fáy Ádám, Tóth Arnold, Labant Tamás, Barsi Csaba) nyitottak a fuzionálásra, más zenészekkel való együtt zenélésre (budapesti zenész barátok, Számadó zenekar). Büszkék arra, hogy több éve a Borsodi Fonón, 5 nap alatt 25 táncházat tartanak meg a 80-120 fős gyermekcsoportoknak, hogy a Vár Kommandóval több mint egy évtizede varázsolják el a Diósgyőri Középkori Forgatagra érkezőket, és hogy eddig még nem nagyon voltak elégedetlenek velük a megrendelők. A moldvai zenével foglalkozó, moldvai táncházakat tartó formáció, a népzenei keretekből kilépve, szívesen játszik közismert nótákat is. Ezzel számtalan vidám, mulatós, szórakoztató pillanatot szerzett a fesztiválok közönségének, és reméljük, hogy fog még sok-sok alkalommal!

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Az a jó hogy Ti a Közönségnek játszotok nem pedig egy elefántcsonttoronyba zárt előadóművész konzervet adtok elő.

    VálaszTörlés